Czy można ozonować żywność?

Ozonowanie to prosty i skuteczny sposób, by przedłużyć termin przydatności produktów spożywczych do spożycia. Warto wiedzieć, że zadanie to można wykonać w warunkach domowych, używając odpowiedniego generatora ozonu, przeznaczonego do użytku domowego.

ozon3

Ozonator w domu

Ozonować można praktycznie wszystko – pomeiszczenia użytkowo-mieszkalne, gospodarcze, magazyny, klimatyzację samochodową, wodę do kąpieli i picia, a nawet żywność. Przedsiębiorstwa, które świadczą usługi w zakresie ozonowania, z dnia na dzień poszerzają ofertę.
Naturalny ozon występuję w powietrzu. Jest to gaz, który składa się z trzech atomów tlenu. Sam skład brzmi przyjaźnie, wiadomo, że każda istota potrzebuje tlen do życia.

Najwięcej ozonu znajduje się w powietrzu tuż po wyładowaniach atmosferycznych, czego potwierdzeniem jest rześkie, świeże powietrze.
Ozon używany w życiu codziennym i rozprowadzany za pomocą generatorów to zazwyczaj gaz otrzymywany w warunkach laboratoryjnych, czyli rozwiązanie sztuczne. Warto jednak podkreślić, że sztuczny ozon, przede wszystkim ze względu na skład chemiczny, jest tak samo skuteczny jak gaz naturalny.
Generatory ozonu różnią się wielkością i funkcjonalnością. Do użytku domowego przeznaczone są przede wszystkim rozwiązania proste w obsłudze, posiadające określoną ilość funkcji.

Ozon to przede wszystkim pierwiastek o działaniu odkażającym i dezynfekującym, dlatego też nie jest wskazane wdychanie ozonu. Wiele osób wychodzi z założenia, że ozon jest bezpieczny dla zdrowia, często można spotkać się z opinią, że posiada on takie same właściwości jak tlen, jednakże rzeczywistość weryfikuje to stwierdzenie.

Ozon to gaz, którego wdychanie, zwłaszcza w dużych ilościach, może przynieść efekty odwrotne do pożądanych. Dezynfekując pomieszczenia za pomocą ozonu, należy zwrócić uwagę, by nie było w nich ludzi ani zwierząt. Podobnie rzecz wygląda w przypadku żywności – używając generatora ozonu do produktów spożywczych należy zachować szczególne środki ostrożności.
Pozytywną informacją okaże się z pewnością fakt, że ozon szybko zamienia się w tlen i po przewietrzeniu pomieszczenia bez problemu można z niego korzystać.

Warto pamiętać, że wietrzyć należy również pomieszczenia, w których używane były generatory ozonu do produktów spożywczych.

Ozonowaniem żywności zajmuje się polski producent ozonatorów – firma www.koronaozon.pl.