Jak zrobić sorbet truskawkowy?

blender
Sorbet truskawkowy jest świetnym sposobem na dostarczenie sobie witamin i minerałów (zwłaszcza witaminy C) zawartych w truskawkach, zwłaszcza poza sezonem na truskawki. Jest wspaniałym, lekkim, niskokalorycznym, a za to wykwintnym deserem. Przy regularnym jego spożywaniu zauważymy wyraźną poprawę stanu naszej cery.

Żeby przygotować sorbet potrzebujemy opakowania mrożonych truskawek, świeżo wyciśniętego soku z cytryny i niewielkiej ilości cukru, lub jego zdrowszego zamiennika (np. xylitolu). Ilość substancji słodzącej zależy od indywidualnych preferencji. Nie używajmy jako zamiennika cukru miodu. Pod wpływem zimnych truskawek stanie się on gęstszy i ciężko będzie wymieszać go z innymi składnikami na jednolitą konsystencję.

Wykonanie jest dziecinnie proste. Mrożone truskawki, sok z cytryny i cukier mieszamy na jednolitą masę. Najwygodniej będzie nam użyć blendera, ale w przypadku, kiedy go nie mamy możemy uzyskać odpowiednią konsystencję posiłkując się na przykład widelcem.

Przygotowany sorbet przekładamy do pucharków i delektujemy się smakiem truskawek nawet, kiedy za oknem pada śnieg.